Check Gedaan? Haard aan!

Beerten Haardendesign omarmt het initiatief van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche, gericht op bewustwording van stoker en samenleving op mogelijkheden rond kwalitatief en verantwoord stookgedrag.

Controlepunt 1: Welke haard of kachel heeft u?

Heeft u een goed toestel? Of is het toestel van uw keuze wel de juiste keuze? Een goed toestel is namelijk één van de vier pijlers voor beter stoken. De ouderwetse openhaard (open stookplaats) is niet meer van deze tijd, ook oudere kachels en inzethaarden zijn mogelijk aan vervanging toe vanwege slechte verbranding en hoge uitstoot van fijnstof. De moderne verbrandingstechnieken zijn sterk verbeterd in vergelijk met die van oude stookplaatsen. Lage uitstoot en hoge rendementen gaan samen met laag verbruik aan brandstoffen.

Vanuit Europa wordt om die reden de Ecodesign Richtlijn verplicht gesteld voor toestellen. Hoewel de EU zich richt op 1 januari 2022 is de Nederlandse markt samen met de overheid van mening dat een versnelling wenselijk is.

Beerten Haardendesign verkoopt uitsluitend haarden en kachels die binnen de verplichte norm vallen, zo bent u bij ons dus altijd verzekerd van een milieubewuste haard of kachel.

 

Controlepunt 2: Advies en installatie.

Beerten Haardendesign geeft u een gedegen advies en zorgt voor de juiste installatie van uw kachel of haard. Een haard of kachel is namelijk niet zomaar een product wat u koopt, maar een onderdeel van een goed werkende warmte-installatie in uw woning. En die haard of die kachel kan pas goed werken als deze op de juiste wijze is aangesloten. Rekening houdend met bijvoorbeeld uw woningventilatie, en rekening houdend met uw woonomgeving. Niet voor niets is de wet- en regelgeving vastgelegd in het Bouwbesluit, hét handboek voor de opgeleide specialist. Bovendien kunnen wij u ook alles leren over stoken en brandstoffen, zodat u optimaal kunt geniet van de vlammen en de warmte. Zonder overlast!

 

Controlepunt 3: De juiste brandstof.

Koopt u geschikt hout of pellets? Of verzamelt u brandbare materialen om in uw kachel te stoken? En hoe weet u dan welke brandstof wel geschikt is voor uw haard of kachel? Wij van Beerten Haardendesign kunnen u op alle vlakken informeren en adviseren.

 

TIPS EN WEETJES OVER HOUT

  • Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgraad van 60%.
  • Stookhout moet een vochtigheidsgraad hebben van tussen 12% en 18%.
  • Hoe harder de houtsoort hoe langer het drogingsproces (populier 1 jaar, eik 2,5 jaar).
  • Ideaal stookhout heeft een vochtigheid van circa 12%.
  • Droog hout kunt u herkennen aan barsten en scheuren en het klink hol als u twee blokken tegen elkaar aan slaat (bij nat hout klinkt dat dof).
     

 

Nog meer weten over brandstoffen, lees dan dit artikel op beterstoken.nl
 

Controlepunt 4: Uw stookgedrag.

Dat gaat dus over uzelf. Uw gedrag en kennis van zaken gaat samen op met het nemen van verantwoordelijkheid. Stookt u de juiste brandstof? Weet u hoe uw haard of kachel optimaal brandt? Of bent u één van die landgenoten die na 6 jaar de gebruiksaanwijzing nog niet heeft gelezen? Dat kan natuurlijk nog steeds, we leggen het u ook graag uit in een stooktraining.

 

De Groene stoker

Beerten Haardendesign ondersteunt het initiatief van de De Groene Stoker.

Lees hier alles over de zwitserse manier van stoken.

 

 

 

 

 

 

Stookavonden

Beerten Haardendesign geeft regelmatig stookavonden waar we u uitleggen hoe u het beste uw haard of kachel kunt stoken.
Op onze actueel pagina vindt u de actuele agenda van de stookavonden, klik hier voor onze actueel pagina.

Want samen kunnen we vanaf vandaag stappen zetten om overlast tegen te gaan!!! 

Rob en Jac Beerten