Veelgestelde vragen

Wij krijgen vaak vragen over de verschillende type haarden. Daarom hebben we hieronder per type haard een overzicht gemaakt met de meest voorkomende vragen. Leest u deze eens rustig door. Zo komt u al snel meer te weten over de verschillende types.

Natuurlijk mag u ons altijd contacten voor een advies op maat!

Ik heb geen schoorsteen, kan ik dan toch een haard plaatsen?

Ja, voor woonruimten zonder schoorsteen zijn er diverse oplossingen te bedenken.

Voor de plaatsing van een haard of kachel zijn er altijd wel oplossingen te bedenken. Het gesloten verbrandingsysteem dat op veel van de haarden en kachels van tegenwoordig wordt toegepast maakte de traditionele schoorsteen overbodig. Het gesloten verbrandingsysteem betrekt de benodigde lucht die nodig is voor de verbranding namelijk via een gecombineerd toevoer/afvoerkanaal. Hierdoor kan de afvoer in veel gevallen eenvoudig worden uitgemond door de gevel.
 
Eventueel een rookgas ventilator heeft de mogelijkheden voor het plaatsen van een gashaard nog eens extra doen toenemen. Dit systeem maakt het namelijk mogelijk dat u met uw afvoer wel 60 meter horizontaal kunt overbruggen, tal van bochten kunt maken en zelfs via de kruipruimte of een benedenverdieping uw rookgassen kunt afvoeren. Bovendien is de diameter van het kanaal aanzienlijk kleiner dan de bestaande afvoerkanalen waardoor het ook nog eens gemakkelijker weg te werken is. Hierdoor kunt u nu bijna overal een gashaard plaatsen!

Kan de rookgasafvoer ook via de gevel, of moet het via een dak uitmonden?

Ja, u heeft de keuze om het rookgaskanaal aan te sluiten op een eenvoudige gevel- of op een dakuitmonding. Een aanleg van een nieuwe schoorsteen is vaak niet eens nodig. Uiteraard kan de haard ook via een bestaande schoorsteenkanaal worden aangelegd. Er zijn mogelijkheden om uw rookgaskanaal horizontaal te verslepen. Vraag uw installateur naar de mogelijkheden.

Hoe zit het met rookgasafvoer in geval van een bestaande schoorsteen?

Indien u een bestaand schoorsteenkanaal heeft met een minimale diameter van 150 mm, dan is het mogelijk om van uw schoorsteen een concentrisch rookgas kanaal te maken. Er wordt dan door uw schoorsteen een zogenaamde RVS flexibele buis getrokken met een doorsnede van 100 mm. Door de flexibele buis gaan de rookgassen naar buiten. De overige ruimte in het schoorsteen kanaal dient als verse zuurstof toevoer naar de haard. Boven op uw schoorsteen wordt een schoorsteentop geplaatst om uitgaande rookgassen en binnenstromende zuurstof te scheiden.

Wat is het verschil tussen een open haard en een gesloten haard?

Houthaarden en kachels hebben tegenwoordig een zeer hoog rendement en een zeer goede verbranding. De toestellen zijn goed doordacht en zorgen ervoor dat het hout zo efficiënt en schoon mogelijk wordt verbrand.
Dit is iets wat we helaas niet kunnen vertellen over de open haard. Hoe dat kan?
 
Het eerste grote verschil zit in het feit dat alle houthaarden en kachels tegenwoordig gesloten zijn, door deze simpelweg te voorzien van een glazen raam/deur. U zult wellicht denken dat dit ten koste gaat van de warmte? Maar niets is minder waar! Doordat de haard wordt gesloten stijgt juist de temperatuur in de verbrandingskamer.
 
Daarnaast zijn veel toestellen extra geïsoleerd middels achterwanden van vermiculiet en worden de rookgassen via een vernuftig labyrint weggeleid. Hierdoor wordt de verbrandingstemperatuur zo hoog mogelijk gehouden en worden alle stoffen die vrijkomen optimaal verbrand. Dit resulteert niet alleen in een schone verbranding, maar ook in een optimaal genot van de vrijgekomen warmte.
 
Ter indicatie: Een open haard haalt slechts 15% rendement omdat die juist veel warmte verliest door de schoorsteen. Een houthaard of kachel van tegenwoordig haalt gemiddeld tussen de 60 en 80% rendement. De uitstoot van een open haard ten opzichte van een goede houtkachel is daarbij ook vele malen hoger. Wanneer beide worden gebruikt om een ruimte te verwarmen, blijkt de open haard 15 maal hogere CO-uitstoot te hebben dan de houtkachel en 50 maal meer fijnstof uitstoot dan de houtkachel.

Hoeveel verbruikt een gashaard / gaskachel?

Er is helaas geen standaard antwoord op de vraag hoeveel een gashaard of gaskachel verbruikt. Dit komt omdat het verbruik afhankelijk is van zowel het vermogen van de haard/kachel als het stookgedrag.
 
Indien u de haard continue op volstand laat branden verbruikt de haard natuurlijk meer dan wanneer u de haard ook op lage stand brandt. Toch kunnen we met onderstaand voorbeeld u wel een indicatie geven.

In de regel kunnen we zeggen dat een haard van +/- 7 kW, bij gebruik op volstand, ongeveer 1 kuub per uur verbruikt. De kosten van een avondje plezier van uw haard zijn afhankelijk van de actuele gasprijzen bij uw gasleverancier en het aantal uren dat u de haard laat branden. Uitgaande van een gasprijs van € 0,55 cent per uur en 4 uur stoken op volstand, kunt u uitgaan van ongeveer € 2,- per avond.

Veelgestelde vragen over Houtkachels

Hoe kan ik het beste mijn houtkachel aansteken?

De Zwitserse methode stookt u veiliger en schoner.
 
Veel houtkachels worden aangestoken door een grote stapel hout en kranten in de kachel te leggen. Na het aansteken van de stapel ontstaat een groot en hard brandend vuur dat veel vieze rook veroorzaakt. Daarnaast brandt een grote hoeveelheid hout niet volledig. De brandweer raadt deze manier van stoken af en adviseert de houtkachel aan te steken door de Zwitserse methode toe te passen. Die methode wordt ook wel het ‘omgekeerde stoken’ genoemd.
 
Onder in de kachel komen grote houtblokken te liggen, daarop komen kleine houtjes die aangestoken worden. De methode zorgt er voor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en dat de rookontwikkeling minimaliseert.
 
Niet geheel duidelijk? Bekijk dan onderstaand instructiefilmpje.
 
 
 

In mijn huis zit al een schoorsteen, kan ik hier een nieuwe haard op aansluiten?

Wilt u een nieuwe kachel of haard aansluiten op uw bestaande schoorsteen, laat u zich dan altijd adviseren door ons adviseren. Het aansluiten van een nieuwe haard of kachel op een bestaand schoorsteenkanaal is niet per definitie onmogelijk, echter is het antwoord op de vraag of uw schoorsteen geschikt is voor de haard of kachel die u wilt aansluiten wel van veel factoren afhankelijk zoals:
 
1. De kwaliteit van het rookkanaal
2. De diameter van het rookkanaal
3. De lengte van het rookkanaal
4. Het materiaal waarvan de schoorsteen of het rookkanaal is gemaakt.
 
Dit geldt voor zowel de aansluiting van een gashaard als een houthaard. Wij komen altijd vrijblijvend kijken.

Welke houtsoorten zijn het meest geschikt om te stoken?

Berken, Essen en Beukenhout zijn zeer geschikte houtsoorten om mee te stoken. Ook Eiken kan prima worden gebruikt maar dit moet vaak langer drogen.
 
Let op, veel hout is te nat om mee te stoken, u kunt het eventueel zelf controleren met een vochtmeter. Ideaal is een vochtpercentage tussen de 16% en 20%.